taxatie.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

'Eén op vijf ziekmeldingen oneigenlijk'

Oneigenlijke ziekmeldingen ('zwart verzuim') leveren Nederlandse werkgevers jaarlijks een kostenpost op van ongeveer € 3 mld. Dat heeft assurantiemakelaar Aon becijferd na een Europees onderzoek. Eén op de vijf Nederlanders geeft toe bij de laatste ziekmelding eigenlijk niet ziek te zijn geweest.

Jaarlijks worden er in Nederland 45 miljoen ziektedagen opgenomen. Ruim negen miljoen daarvan zijn dus oneigenlijk. In heel Europa worden 120 miljoen ziektedagen onterecht opgenomen, goed voor een kostenpost van € 40 mld. "Hoewel het schrikbarende cijfers zijn, is het nog maar een voorzichtige schatting", zegt Peter Abelskamp, directeur van Health & Benefits bij Aon Consulting. "Niet iedereen geeft toe wel eens te doen alsof ze ziek zijn. Verder zijn in de kostenberekening alleen de directe salariskosten opgenomen." Invoering van 'sociale dagen' voor niet-medische, persoonlijke doeleinden en invoering van flexibele werktijden, kan het oneigenlijk ziekteverzuim volgens Aon terugdringen. De makelaar verwacht dat het aantal oneigenlijke verzuimdagen dit jaar verder is toegenomen, omdat veel mensen zich ziek hebben gemeld tijdens het WK-voetbal.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning