taxatie.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
dinsdag 28 januari 2025

Megaschikkingen in vastgoedfraudezaak

DEN HAAG (ANP) - Hoofdverdachte in de vastgoedfraudeaffaire, oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V., en zijn vennootschappen hebben voor in totaal meer dan zeventig miljoen euro geschikt met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Vijf vennootschappen van Van V. betalen een boete van vijf miljoen euro aan het Openbaar Ministerie (OM).

Dat maakte het OM zondag bekend. De transacties staan los van de lopende strafzaak tegen Van V. persoonlijk. Die zal onverminderd doorgaan. Woensdag begint de regiezitting voor dit proces bij de rechtbank Haarlem.

Van V. berust erin dat hij degene is die schadeloos moet stellen, reageert zijn advocaat Willem Koops: ,,Als het om het geld gaat, is het simpel. De Nederlandse gemeenten, de banken, en de gepensioneerden van Philips, maar ook de fiscus, moeten gewoon dat geld krijgen. Ze moeten geen partij zijn in de strafzaak.''

'Aanzienlijk deel'

,,Het is goed dat in een vroeg stadium een aanzienlijk deel van het geld terugkomt'', zegt een woordvoerder van de Rabo Vastgoedgroep.

Het OM zal Van V. straks geen geld meer ontnemen, omdat hij al heeft betaald. ,,Het geld komt zo sneller terug waar het hoort'', meent justitie.

Klimop

In het zogenoemde onderzoek Klimop verdenkt justitie een groot aantal verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Een deel van hen moet voor de strafrechter verschijnen, maar het OM kiest er ook voor in dit grote onderzoek de zaken van een aantal verdachten buiten de rechter af te doen.

Zo keert makelaar Michiel Floris en verbonden vennootschappen het OM, Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep twee miljoen uit. Verder betalen elf verdachten in deze mega fraudezaak ongeveer 2,2 miljoen aan justitie en gaan ze taakstraffen doen. In ruil daarvoor hoeven ze niet voor de rechter te verschijnen.

125 verdachten

Justitie heeft in deze vastgoedfraudeaffaire in totaal ongeveer 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Mede gezien de omvang heeft het OM besloten met een aantal verdachten te schikken.

Afgelopen december legde de rechtbank celstraffen van zestien maanden op aan de eerste verdachten in de zaak die moesten voorkomen, de projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. Zij werden veroordeeld voor onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. Beide gingen in hoger beroep.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning