taxatie.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

Validatie-instituten willen snel gesprek met NHG

De helft van de validatie-instituten heeft bij het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dringend gevraagd af te zien van invoering per 1 mei van een nieuw regime voor woningtaxaties. Zij willen op korte termijn een gesprek met de NHG. De instituten laten in "een brandmail" weten niet eens te zijn met de door NHG omarmde zelfregulering, die door NVM, VBO en VastgoedPro is overeengekomen.

De ontstemde validatie-instituten zijn: RapportNetPro, Taxatheek Consultancy, Mijntaxateur.nl, TaxaNet, Fitrex Taxatie Services en TaxatieManager. In de brandmail aan NHG-directeur Karel Schiffer stelt Robbert-Jan Engels namens de zes instituten: "Kort samengevat is het nu zo dat er sprake is van slagers (met name NVM en VBO) met een geheime agenda (het uitsluiten van concurrentie op de markt voor valideerders en wellicht ook het tegengaan van taxatiebureaus), die regels opstellen niet alleen voor andere slagers (taxatiebureaus en taxateurs), maar ook voor bakkers (andere validatie-instituten naast het NWWI). Bovendien willen deze slagers zich gaan bemoeien met de naleving van deze normen en regels!"

De NHG maakte vorige week bekend dat de validatie-instituten, die woningtaxatierapporten namens NHG moeten controleren, per 1 mei de normen van de brancheverenigingen dienen te volgen. De protesterende instituten vinden het vreemd, dat zij nóch de geldgevers bij het opstellen van de nieuwe normen betrokken zijn geweest.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning